22
Şub

Dijital Cam Baskı Teknolojisi

Cam sanayi, dijital baskı teknolojisi ile yaklaşık 20 yıl kadar önce tanışmıştır. Bu teknik ile geleneksel dekorasyon yöntemlerinden olan serigraf baskı tekniği gibi tekniklerin yerini, doğrudan cam üzerine grafik tasarımlar veya fotografik görseller uygulanarak yapılan hızlı ve verimli bir tekniğe bırakmıştır. Dijital baskı ink-jet teknolojisi sanayi uygulamalarında büyük ölçüde önemli avantajlar getirmektedir.

İlk başlarda tek renk siyah kullanılarak otomotiv sektörüne yönelik uygulamalarda kullanılmıştır. Zamanla yeni seramik boya renkleri geliştirilmiş ve baskı teknolojisinde kullanılmak üzere çok parlak renkler birbirleriyle karıştırılarak çeşitleri çoğaltılmıştır.

Seramik endüstrisinde inkjet baskının tarihi, düzcam dijital baskı teknolojisine göre daha eskidir. Bu teknoloji henüz yeni olmakla beraber, son 8 yılda daha aktif ve başarılı örnekler yapılmaya başlanmıştır.

Düzcam yüzeylere uygulanan dijital cam baskıları ile tüm iç mekan, dış mekan uygulamaları yapılabildiği gibi büyük ölçekli projelerde de kullanılabilmektedir.

Düzcam üzerinde dijital baskı kullanımının diğer malzemelere oranla önemli bir avantajı da camın iki yüzeyinin de değerlendirilebiliyor olmasıdır. Ön ve arka yüzeyine yapılacak farklı tasarımların basılmasıyla derinlik, boyut etkisi ön plana çıkar. Böylece iki farklı tasarımın birbirini tamamlaması da camın şeffaflığının kazandırdığı görsel bir faydadır.

Bugün tam anlamıyla geleneksel uygulamaların dışında geçmiş yıllara oranla; maliyet, etkililik ve işlevsellik bakımından cama teknolojik anlamda birçok katkısı olmuştur. Dijital Cam Baskı, artık günümüzde dekoratif veya fonksiyonellik anlamda kullanılabilen devrim niteliğindedir.

Dijital cam baskı teknolojisi ile daha kısa zamanda teslimat, maliyet, zamandan tasarruf, müşteriye özel çözümler, sınırsız renk ve tasarım özgürlüğü, hızlı üretim, sınırsız ölçekli tasarımlar yapılabilmektedir. Dolayısıyla mimarlar ve tasarımcılar için yeni bir soluk sağlamaktadır.

Dijital cam baskı teknolojisinden önce günümüze kadar kullanılan serigrafi baskı sistemi kullanılarak yapılan dekal baskı, cam ve seramik uygulamalarında bu teknolojiye kadar mükemmel sonuçlar verdiği düşünülmüştür. Fakat dekal uygulamasında çok çeşitli malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Serigraf baskı sisteminde, görüntü kalitesini etkileyen temel faktörler vardır. Bunlardan en önemlisi kullanılan elek kalıptaki ipek dokuma sıklığıdır. Özellikle sektörde kağıt üzerine trigromi (dört renkli) baskılarda dikkatle uygun numaralı bir elek seçilmelidir.

Görselin birebir çıkması için kalıp seçiminin yanı sıra;

  • Uygun bir foto emülsiyon
  • Düzgün bir pozlama ve kalıp yıkama
  • Uygun bir rakle seçimi
  • Kaliteli boya seçimi, istenilen renk elde edebilmek
  • Dekalin yapılacağı dextrin kaplı kağıdın kaliteli ve işe uygun olması
  • İyi bir transfer ustası
  • Yarı otomatik veya tam otomatik makinelerde basılacak ise,ince ayar yapılıp renklerin üst üste oturabilmesi
  • Uygun bir lak seçimi

gibi birçok aşaması mevcuttur.

Kaldı ki; zincirin halkalarından herbirinin başarılı bir şekilde öbür halkaya bağlanması gerekmektedir. Günümüzde serigraf dekal baskı tekniği iş sıralamasını mükemmel yapılsa dahi seçilen görselin kaç renk olduğu, tramın (çok tonlu görüntü noktaları) kaçlık olması gerektiği gibi faktörlerinde son derece başarıyla yapılması gerekmektedir. Malesef modern serigrafi baskı makinelerinde dahil 8 ve üzeri renkler halen sorun olabilmektedir. İpek kalıbın tıkanması, renklerin kayma yapması, boyaların birbirine yapışması gibi sorunlar bu teknikte kaçınılmazdır ve bu sebeple bu teknikte fire payı sayısı üretimin ¼ ‘ü kadardır. Dolayısıyla serigrafi baskı tekniği, günümüz dijital cam baskı tekniğine göre oldukça maliyetli, zaman gerektiren zahmetli bir bir tekniktir.

Dijital cam baskı makinelerinde seramik boyaları kullanılmakta olup, geniş bir yelpazede renk çeşitliliği mevcuttur. Boyalar, iç mekan ve dış mekan uygulamalarında kullanılabilmektedir.

Çizilmeye dayanıklı, şeffaflık seviye kontrollüdür. Çok renkli baskılarda, yüksek örtücülük, yüksek hızda baskı sırasında renk yapılandırılmasında herhangi bir bozulma olmadan basabilmektedir.

Seramik boyaları ile baskı yapılmış cam temper fırınında pişirilmeden önce kurutulmalıdır. Ancak bazı ink-jet cam baskı makinelerinin yeni modellerinde, baskı taşıyıcının her iki tarafında yeralan entegre boya kurutma kısmı mevcuttur. Böylece camın taşınması sırasında boyaların bozulmasına, çizilmesine ve tozların yapışmasına fırsat vermeden temiz bir baskı yapılmasına fayda sağlar.

Ink-jet dijital cam baskı teknolojisinin kullanıldığı alanlar oldukça geniştir.

  • Bina dış cephe camları
  • Mağaza tertibatları
  • Bar dekorasyon
  • Fuarlar
  • Cam mobilya
  • Hediyelik eşya sektörleri
  • Cam bölmeler
  • Oyun makineleri
  • Cam Karo/Bordür
  • Ayna
  • Cam merdiven korkulukları ,cam basamak
  • Cam kapı
  • Düzcam üzere baskılı duvar aksesuarları
  • Cam tavan ve yer uygulamaları

Günümüzde dijital cam baskı teknolojisini başarıyla kullanarak ‘ink-jet printer’ üreten markaların birkaçı aşağıda tanıtılmıştır.

DIP TECH :

Seramik boyaları kullanarak limitsiz seçenekler sunabilen, farklı tasarımlar ve yaratıcı çözümler sunabilen düzcama doğrudan dijital baskı yapan önemli firmalardan biridir.

Dip Tech markasının günümüzde ihtiyaca ve maliyete göre dizayn edilmiş 3 serisi mevcuttur.

  • Dip Tech AR serisi
  • Glass Jet PRO
  • Dip Tech Trademark

İlk iki modelinde görsel maksimum çözünürlük 720 dpi olup 6 ana renk ve karışımlarını sorunsuzca istenilen ebat, opaklık ve renkte basabilme kapasitesine sahiptir.

Glass Jet PRO modelinde maksimum cam ebadı 2,8 x 4,3 metredir. Bu modelinde tasarımcıları düşünerek kendine ait ‘ DXL XL ‘ adında bir yazılım üretmişlerdir. Tasarımcıların görsel üzerinde ölçülendirme, renk değiştirme, kesme, kırpma, çoğaltma, opaklık ayarı gibi çeşitli fonksiyonları bulunmaktadır.

Tasarlanan görselin dosya formatları; PDF, EPS, TIFF, BMP, PNG, JPEG ‘dir.

Ar serisinde, maksimum cam ebadı 3,3 x 6 metredir. Her modeli için maksimum cam kalınlığı; 2-19mm aralığındadır.

Dip Tech Trademarker modeli ise; tamamen marka, bilgi, tarih, barkod veya diğer yazıları basmak amacıyla tasarlanmıştır. Günümüzde otomotiv camlarının üzerinde yazan seri no vb. yazılar bu teknolojiyi kullanarak basılabilmektedir.

Tüm modellerinin hepsinde, baskı kafalarında 256 adet ‘nozzle’ denilen boya püskürten delikler mevcuttur. Ayrıca baskı kafalarında değişken damla boyutu teknolojisi yoktur. Dolayısıyla istenilen opaklık veya transparanlık için damla boyutuyla değil, kendilerine ait XL software sisteminde opacity ile ayarlanarak örtücülük veya yarı saydamlık sağlanabilmektedir.

Aynı zamanda tüm modellerinde baskı kafası oynar, basılacak camın konulduğu tabla sabittir.

Dip Tech markasının boya çeşitleri arasında üretilen 4 farklı boya serisi mevcuttur.

Dip Tech Spectrum Ink

Mimari ve Otomotiv cam uygulamaları için dijital seramik mürekkepleri

  • 6 ana renk
  • Ön karışım yapılarak elde edilen geniş bir yelpazede renkler

Dip Tech Etch Ink


Çeşitli renk ve dokuda aşındırma efekti elde etmek için, uygun maliyetli, hızlı ve çevre dostu bir alternatif

  • Renkli aşındırma efekti için tek çözüm
  • Maskeleme ve peeling yapmadan ve sağlığı tehdit edici koşullar oluşturmadan, asitleme ve kumlama ile elde edilebilen buzlu cam dokusu yaratma
  • Değişen oranlarda gizlilik, ışık geçirgenliği ve güneş kontrolü sağlayan çok yönlü aşındırma efektleri elde etmeyi mümkün kılar
  • Grift grafikler ve desenler için ideal

Dip Tech Conductive Ink

Camınıza elektrik işlevselliği katmanın esnek, çevreye duyarlı ve uygun maliyetli yolu

  • Gümüş nano partiküller sayesinde verimli elektrik iletme özelliği sağlar
  • Araba camı buğu önleyici mekanizma ( demister ), ısıtıcılar, GPS, radyo antenleri ve sensörler için yüksek hassasiyette ve esneklikte baskı desenleri elde etmeye olanak sağlar

Dip Tech Slip-Resistance Ink

Cam yüzeye dayanıklı kaydırmazlık özelliği katmanın çok yönlü, uygun maliyetli ve çevre dostudur. Cam yer kaplamaları için idealdir.

  • Mimari ve Endüstriyel kaydırmazlık kaplamalarında aranan en yüksek standartları karşılar
  • Mükemmel mekaniksel, çevresel, kimyasal ve Ultraviyole’ye karşı tam seramik boyadır
  • İstenirse renksiz, yarı saydam renkli veya dokulu olabilir.

Çoğunlukla Spectrum serisi boyaları kullanıldığı için her türlü pişirim, fırınlama,temper ve laminasyon işlemlerine uyumludur.Bunun dışında tekneden, yatlara,kurşun geçirmez cam kullanan askeri zırh ve araçlarındaki camlara kadar her türlü aracın camına hiçbir şekilde etkilenmeden, aşınmadan kullanılabilmektedir.

Dijital cam baskı teknolojisinde DİP TECH marka makineler ile yine iç ve dış mekan tasarımlarında mimari tüm projelerde,cam mobilya ve züccaciye grubunda sınırsız renk ve tasarım seçenekleriyle özgün baskılar yapılabilmektedir. Bu üç modelinde de genel prensip şöyledir:

Görsel tasarım+Dijital baskı+Kurutma+Temper Fırınlama/Pişirim+Cam Laminasyon-Yalıtım

Tüm bu dijital cam baskının günümüze getirdiği sınırsız ve yenilikçi temasıyla yapılmış başarılı uygulamalardan bir kaçını şöyle sıralayabiliriz.

Almanya’da 2007 yılında tasarımcısı ünlü cam mühendisi Bernd Hoffman tarafından uygulanan ‘ Eiserfeld Municipal Bank ’ dış mekan mimari alanda iyi bir projedir. Çok renkli uydu görsellerinin olduğu tasarım komple dış cepheyi kaplamıştır.

Görsel tasarım+Dijital baskı+Kurutma+Temper Fırınlama/Pişirim+Cam Laminasyon-Yalıtım

Tüm bu dijital cam baskının günümüze getirdiği sınırsız ve yenilikçi temasıyla yapılmış başarılı uygulamalardan bir kaçını şöyle sıralayabiliriz.

Almanya’da 2007 yılında tasarımcısı ünlü cam mühendisi Bernd Hoffman tarafından uygulanan ‘ Eiserfeld Municipal Bank ’ dış mekan mimari alanda iyi bir projedir. Çok renkli uydu görsellerinin olduğu tasarım komple dış cepheyi kaplamıştır.

Dijital cam baskı teknolojisinde istenilen herhangi bir grafik ilüstrasyon veya fotoğrafı bire-bir basma yeteneği ile ahşap, mermer, taş ve dokuları taklit edebilmesiyle de dekoratif cam uygulamalarını çeşitlendirmiştir.

Bu mermer taklidi doku uygulamasına Dip Tech markasının dijital cam baskı tekniği ile yapılmış olan güzel örneklerinden biri de Paris’teki Origami binasıdır. Mermer yapısının inceliğinden dolayı oluşan imkansızlığı Opt. White düşük demirli renksiz lamine düzcam kullanarak, mermer efekti tasarlanan görselin 962 panelin birleşimiyle mükemmel bir sonuç ortaya çıkmıştır.Chicago Üniversitesi’ndeki ‘Mansueto Library’ de cam kubbe kısmı yine dijital cam baskı uygulaması yapılarak tasarlanmıştır. Şöyle ki; kubbenin üst alanında camın yalıtılmış dış yüzeyinin iç kısmına uygulanan geleneksel nokta dokusu ile %57 gölgelendirilmesi düşünülerek tasarlanmıştır. Bu noktasal efekt baskısı ile, görünür ışığın %50’sini; UV ışığın ise %99’unu bloke ederek okuma odasına uygun rahat bir çalışma ortamı yaratmak için loş ışığın içeri girmesine izin verilmiştir. Böylelikle uygulanan baskı sayesinde uygun bir kütüphane ortamı hem görsel hem de fonksiyonel anlamda başarılı bir dış mekan mimarisi olarak görülmektedir.Dış mekan fonksiyonel mimari de yapılmış bir başka örnek olarak Amsterdam ‘da bulunan  ‘The Fletcher Hotel’i gösterebiliriz. 590 ayrı düşük demirli, temperli 8 mm kalınlığındaki camların; 3 farklı renkteki mavi noktaların doku oluşturup basılmasıyla ortaya çıkan bir görsel efekt tasarlanmıştır.

Chicago’daki 600 S.  Michigan Caddesi’ndeki ‘Columbia College’ 2006’da satın alınarak önemli kentsel yenileme ve restorasyona başlanılmıştır. 2010 yılında orjinali pişmiş topraktan oluşan binanın dış cephesini 374 parça cam panellerle kaplayarak bir restorasyon yapılmıştır. Tasarımcısı Gensler uygulama aşamasındaki tasarımında küçük kuş grafiklerinin birleşmesiyle oluşan noktasal bir matrix dokusu tasarlayarak binanın dış cephesini kaplamıştır. Böylelikle kuşların binaya verdiği zararları önlemek, güneşin zararlı ışınlarının bir kısmını da engelleyebilmek adına ilginç bir mimari projenin altına imzasını atmıştır.